Siirry sisältöön

Taloustietoa nuorilta nuorille

Oma Onni on internetissä toimiva verkko-oppimisympäristö, joka opettaa nuorille oman talouden hallintaa. Lue lisää…

Mikä on Oma Onni?

Oma Onni on internetissä toimiva verkko-oppimisympäristö, joka opettaa nuorille oman talouden hallintaa. Oppimateriaalissa käsiteltävät aihealueet ovat työelämä, päivittäiset raha-asiat ja verkkokauppa, säästäminen ja sijoittaminen, lainaaminen, vakuuttaminen, yrittäminen verotus, ennakoiva talousneuvonta sekä mitä koulun jälkeen. Kunkin aihealueen oppimateriaali muodostuu lyhyistä teoriaosioista, oppimisvidoista, podcasteista, sanastosta sekä opettavaisista verkkopeleistä ja -tehtävistä. Lisäksi tuotettu oppimateriaali on kuunneltavissa myös äänikirjoina. Tavoitteena on, että nuoret osaavat hoitaa omaa talouttaan, ja välttyvät esimerkiksi ylivelkaantumiselta. Ohjelma auttaa nuoria ymmärtämään säästäväisyyden merkityksen omassa taloudessaan.

Oma Onni -ohjelmaa toteuttavat yhteistyössä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, Hauhon Säästöpankkisäätiö, Kuortaneen Säästöpankkisäätiö, Parkanon Säästöpankkisäätiö, Rengon Säästöpankkisäätiö ja Töysän Säästöpankkisäätiö sekä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Järviseudun ammatti-instituutti, Saimaan ammattiopisto Sampo, Sataedu, Sastamalan koulutuskuntayhtymä ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Tavoitteenamme on nuorten talousosaamisen lisääminen.

Oma Onnin vuosikello

Ketkä?

Oma Onni –ohjelmaa kehittävät vuosittain Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kolmannen vuosikurssin merkonomi- ja IT-tukihenkilöopiskelijat. Opiskelijat suunnittelevat ja tuottavat talousaiheista materiaalia verkko-oppimisympäristöön sekä toteuttavat niiden esittelytilaisuudet ohjelmasta vastaavien opettajien johdolla. Järviseudun ammatti-instituutin, Saimaan ammattiopisto Sammon, Sataedun, Sastamalan koulutuskuntayhtymän ja Koulutuskuntayhtymä Tavastian opiskelijat osallistuvat oppimisympäristön esittelemiseen omilla alueellaan. Halutessaan koulutuksen järjestäjät voivat osallistua myös oppimisympäristön kehittämiseen.

Kenelle?

Oppimisympäristö on suunniteltu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille. Se soveltuu erinomaisesti itseopiskeluun verkossa. Lisäksi aineistoa voi hyödyntää myös yhteiskuntaopin oppitunneilla. Oma Onni –ohjelmaan osallistuvat Alajärven, Alavuden, Hämeenlinnan, Ilmajoen, Kankaanpään, Karvian, Kauhajoen, Kihniön, Kurikan, Lappeenrannan, Parkanon, Riihimäen ja Seinäjoen ja yläkoulut, yhteensä noin 2900 oppilasta.

Miten?

Peruskoulujen oppilaat suorittavat syyskuussa alkutestin, jolla mitataan oppilaiden taloustietouden lähtötaso. Loka – marraskuussa merkonomi- ja IT-tukihenkilöopiskelijat esittelevät peruskouluissa Oma Onni – verkko-oppimisympäristön. Tämän jälkeen jokainen luokka opettajansa johdolla käy oppitunneilla parhaaksi katsomanaan aikana opiskelemassa asioita verkossa. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös vapaa-aikana. Kevätlukukaudella, maalis-huhtikuussa, oppilaat tekevät lopputestin. Testitulosten perusteella palkitaan jokaisen yläkoulun parhaiten Oma Onni –ohjelmassa menestynyt oppilas sekä luokka. Lisäksi palkitaan parhaiten menestyneet yläkoulut.